sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Yhden illan juttu



Mitä enemmän ikää tulee, huomaa kaipaavansa yhden illan juttuja. Tässä ei nyt kuitenkaan tarkoiteta mitään parisuhde asioita vaan kaipuuta tehdä asioita, jotka voi saada valmiiksi yhdessä illassa. Uuden oppiminen on tässä suhteessa haasteellista. Asioiden omaksuminen vie usein enemmän kuin yhden illan, että siitä tulisi automaatio. Vanhojen taitojen esille kaivaminenkin saattaa viedä enemmän kuin yhden illan.


Kaipuu pikatoimitukselle yhdessä illassa lienee tuovan hektinen elämäntapa. Aika on kortilla ja asioita pitäisi saada tehokkaaseen tahtiin valmiiksi. Lapsiperheissä kovasti kuulutettu oma aika on rajallista. Toisaalta tässä täytyy sanoa, että saakin olla. Lapset ovat pieniä vain hetken. Jos käytän lasten hereillä olosta suuren osan itseeni, niin heidän lapsuusaika vilahtaa ohi silmien. Tästä syystä yhden illan jutut tuntuvat paremmilta, kun voi lasten nukkumaan mentyä käyttää aikaa johonkin omaan, hetkeksi, tuntematta syyllisyyttä.

 
Tällaisille pikaohjeille on siis tilausta. Esimerkiksi ohje virkata lapselle helppo ja nopea kesähattu, on tervetullut. Toteutus ei välttämättä ole nopeaa, jos joutuu palauttamaan virkkaamisen perusteet mieleen. Ihania ruoka- ja leivontaohjeita on pilvin pimein internet täynnä. Ohje tehdä nopeasti saattaa kuitenkin kaatua siihen, että tarvittavia aineita ei ole kaapissa. Taidot ja materiaalit kaatavatkin helposti nopean toteutuksen ajatukset. Tästä johtopäätöksenä: Jos aiot toteuttaa yhden illan jutun, tee se tehokkaasti esivalmistelujen avulla. Esivalmisteluihin voi kuulua esimerkiksi perustaitojen kertaaminen ja materiaalien varaaminen kotiin. Hyvin suunniteltu on tässäkin jo puoliksi tehty. Aikaa ja hermoja säästyy kun valmistelee asiat hyvin ennen niihin ryhtymistä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti