perjantai 13. maaliskuuta 2015

Valokuva-leikki

 
Valokuvaaminen on haastava laji. Ammattivalokuvaajilla on omat standardinsa hyville kuville kuin harrastelijakuvaajilla, jotka kuvaavat omaksi huviksi ja hyödyksi. Valokuvaamista voidaan silti käyttää helposti oppimisen ja opettamisen apukeinona.
Oppiminen on elinikäinen prosessi. Sen ei tarvitse aina olla niin vakavaa. Tästä esimerkkinä valokuvausleikki, joka sopii ainakin lasten kanssa toteutettavaksi, miksei aikuistenkin kesken. J Lapset ovat yleensä huolettomampia ottamissaan kuvissa kuin aikuiset ja niiden joukosta löytää yleensä aina jonkin ”helmen”, upean kuvan.
Tarvitaan kamera ja jokin valittu esine tai esineitä. Yksi ottaa kuvan esineestä tai esineistä jossain valitsemassaan kohteessa. Toinen henkilö tarkastelee otettua kuvaa ja annettua vihjettä kuvasta, ratkaistakseen jonkun asetetun ongelman.
Tässä esimerkki lapsiryhmästä ja käsitteiden opettelusta: Lapsi laittaa tavaran haluamaan paikkaan ja tästä otetaan kuva. Sitten yhdessä pohditaan, mihin tavara on mennyt ja opetellaan paikan käsitteitä samalla. (Esimerkiksi possu on raastimen takana (ks. kuvat yllä).) Lapsiryhmässä jokainen saa vuorollaan laittaa tavara haluamaan paikkaan, ottaa kuvan ja esitellä kuvan muille. Leikki tukee paikan käsitteiden harjoittelua, mutta onnistuessaan kohottaa myös lapsen itsetuntoa, kun lapsi saa olla muiden edessä ihailun kohteena ja tärkeänä henkilönä esittelemässä kuvaansa.
Leikkiä voidaan leikkiä myös valokuvasuunnistuksena, jossa jokin esine piilotetaan johonkin, otetaan kuva ja tuodaan kuvavinkki muiden nähtäville. Esinettä lähdetään etsimään kuvan vihjeen mukaan.
Leikin avulla opitaan käsittelemään myös kameraa. Sen avulla annetaan vastuuta lapselle toisen tavaran käsittelystä ja huolehtimisesta. Osoitetaan luottamusta toiseen.
 Valokuva-leikkiä voi leikkiä myös työpaikalla, hyvän maun rajoissa. Johtajan huoneesta voisi löytää vaikka kuvan, missä hän milloinkin on liikkeellä. Kaikkia kuvia ei kuitenkaan kannata esitellä. Ehkä tähänkin leikkiin on hyvä lisätä hyväksi todettu ”Facebook”-ohjeistus: ”laita se esille, minkä voisit julkisesti torillakin esitellä”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti