torstai 19. maaliskuuta 2015

Tarvitaan: osaavia ihmisiä!


Työelämä tarvitsee osaavaa väkeä. Korkeasti koulutettuja on kuitenkin työttömänä luvattoman paljon. Nuorisolle on luotu työelämään pääsemiseen nuorisotakuu ja nyt on väläytelty ikääntyvälle työväelle omaa työtakuuta.
Työelämän muutokset haastava miettimään, miten osaavia työntekijöitä saadaan työelämän piiriin. Alalle koulutettaville on luotu oppisopimusmalli, mutta siinä on omat haasteensa muun muassa organisaation sitoutumisen kanssa taloudellisesti epävarmoina aikoina. Oppipoika, kisälli, mestari – malliakin on väläytelty yhtenä vaihtoehtona saada päteviä työntekijöitä eri aloille. Joillekin aloille se voikin sopia. Haasteita näissä työelämän kanssa yhteistyössä toteutettavissa malleissa tuottavat, ainakin joillain aloilla, alaa koskevat lait ja asetukset työntekijöiden pätevyyksistä ja määristä.

Erilaisia malleja kuitenkin tarvitaan erilaisten oppijoiden saamiseksi työmarkkinoille ja niitä lienee syytä jatkokehittää edelleen. OECD:n koulutustasoa näillä työelämän kanssa eri tavoin toteuttavilla yhteistyömalleilla ei saada tilastollisesti nousemaan, mutta jos niillä saadaan useampi ihminen työelämän pariin, ollaan oikeilla jäljillä. Ja jos näillä keinoilla ja perinteisen koulutusväylän kautta ei työllisty, niin aina voi työllistää itse itsensä, jolloin vastaa tekemisistään ja osaamisestaan vain itselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti