keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Hyvä ja osaava johtaja

 
 
Johtamisen haasteet muuttuvat ja kehittyvät koko ajan. Osaavia johtajia tarvitaan. Onneksi koulutuspolitiikka on muuttumassa. Johtaminen nähdään arvokkaana: Tarvitaan koulutettuja johtajia. Osaavia johtajia kuulutetaan toimeen joka puolella. Viimeistään kun epäonnistutaan, kaivataan osaavaa johtajaa. Johtajuuden erityiskysymykset ovat nyt pinnalla. On havahduttu siihen, että johtajia pitää kouluttaa: Johtaminen on oma ammattilajinsa.

 
Toiminta, pienikin projekti tarvitsee johtamista: suunnittelua, organisointia, delegointia ja muun muassa budjetointia. Hyvä johtaja osaa suunnitella ja toteuttaa tuottavaa toimintaa. Työhyvinvoinnin takaa löytyy hyvä johtaja, joka ymmärtää alaisiaan.
Hyvän johtajan määritelmiä on monia. Hyvä johtaja vastaa toiminnasta. Hän innostaa, kannustaa, motivoi ja luottaa alaisiinsa. Hän kohtelee heitä oikeudenmukaisesti. Hyvä johtaja on rohkea ja päättäväinen. Johtaja luo selkeän vision, suunnan, mihin mennään. Hän tietää työn tavoitteet ja päämäärät. Hyvä johtaja osaa antaa palautetta. Hyvä johtaja on läsnä. Hän osaa ennakoida ja tuntee työyhteisönsä.
 
Hyvät vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä johtajalle. Hänen pitää osata kommunikoida selkeästi ja kuunnella. Hyvältä johtajalta vaaditaan ongelmanratkaisukykyä. Ensin johtajan pitää kuitenkin tuntea itsensä, jotta voi johtaa muita. Johtajan on lisäksi oltava jatkuvasti valmis kehittymään.
Johtamiseen tarvitaan toki tiettyjä persoonallisuus piirteitä. Erittäin tärkeää on halu olla johtaja. Taitoa tarvitaan arkijohtamisen toteuttamiseen. Johtamisessa ei saa kuitenkaan unohtaa hyvän johtamisrakenteen merkitystä.  Johtajakin tarvitsee tukea ja hyvät rakenteet voidakseen johtaa menestyksellisesti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti