perjantai 6. maaliskuuta 2015

Varhaiskasvatus pakolliseksi


Varhaiskasvatuspiireissä keskustelu käy kuumana siitä, millaista varhaiskasvatuksen pitäisi olla. Osa haluaisi rajata oikeutta ja osa tehdä siitä jopa pakollista yli kolmevuotiaille lapsille. Ne, jotka puhuvat pakollisuudesta vetoavat siihen, että tällä taataan tasa-arvoisuus oppimiseen kaikille lapsille. Pakollinen varhaiskasvatus saattaisi paljastaa myös lasten oppimishaasteita aikaisemmin ja niihin voitaisiin puuttua ja aloittaa kuntoutus aiemmin.

No mikä varhaiskasvatusmuoto sitten olisi pakollinen? Tällä hetkellä varhaiskasvatuksen kenttä on laaja. On perhepäivähoitoa eri muodoissa, päiväkotihoito ja erilaisia avoimia varhaiskasvatustoimintoja kuten kerhoja. Jos pakollisuudesta alettaisiin tosissaan puhua, niin mikä näistä muodoista olisi pakollinen, vai saisiko silloin kuitenkin edelleen valita palvelun?

Jos valinnanvapaus säilyy, niin silloin kysymykseksi jää edelleen toiminnan laatu. Palvelun pariin voitaisiin pakottaa, mutta mikä takaisi tasapuolisen laadun eri järjestäjien välillä? Perhepäivähoitoa oltiin yhdessä välissä ajamassa alas sen vuoksi, että perhepäivähoitaja joutuu yksin painimaan lasten haasteiden kanssa ja perhepäivähoitajan koulutus, jos sellainen hänellä on, ei välttämättä riitä ongelmien ratkomiseen. Kerhotoiminta on puolestaan osapäiväistä ja erilaista kuin kokopäivähoitoa tarjoava päiväkoti.
Toimintamuodot jo haastavat laatua, mutta iso ongelma on myös laadunohjauksessa. Varhaiskasvatukseen on tehty laatuasiakirjoja, mutta laatu on edelleen epätasaista. Jos varhaiskasvatuksesta halutaan pakollista, laatuun on myös panostettava. Jos varhaiskasvatuksesta halutaan tasa-arvon tuojaa, laatu pitää olla määritelty ja sitä pitää tarkkailla.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti