lauantai 14. maaliskuuta 2015

Omat taidot – leipominen


Aikanaan jokaisen tytön oletettiin osaavan pitää huolta lapsista, kodista, laittaa ruokaa ja leipoa. Tänä päivänä tämä ei ole itsestään selvyys. Perinteitä kunnioittaen, lauantaipäivän kunniaksi laitetaan omat kädet heilumaan ja kaivetaan jauhopussi esiin kaapista.
Omilla käsillä tekeminen on terapeuttista. ”Heinähatussa ja Vilttitossussakin” käytettiin taikinaterapiaa, joten pestään kädet ja kääritään hihat ylös. Omilla käsillä tekeminen on usein myös palkitsevaa. Erityisesti, jos tuloksen näkee heti ja se on onnistunut. Kaikessa oppimisessa ja opettelussa on kuitenkin syytä lähteä liikkeelle helposta ja edetä kohti vaikeampia suorituksia, jotta onnistumisia saadaan aikaan.

Tässä perinteiset sämpylät saavat vaihtelua, kun ne muuttavat muotoaan lauantai-päivän sarviksi.




JUUSTOSARVET (12-16 kpl)
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
6-7 dl (hiivaleipä)jauhoja
50 g margariinia
 
TÄYTE:
½ munaa
2 dl juustoraastetta
VOITELUUN:
½ munaa
 
1.    Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Sekoita vähitellen joukkoon suola ja jauhot. Lisää sulatettu margariini. Vaivaa taikinaa ja jätä se kohoamaan.

2.    Jaa kohonnut taikina kahteen osaan.
 
 
3.    Pyöritä osista pallot ja kauli ne pyöreäksi levyksi pöydän päällä.
 
 
4.    Jaa taikina 6-8 osaan taikinapyörällä.

5.    Sivele munaa taikinan päälle ja ripottele juustoraaste päälle
 

6.    Rullaa sarvet yksi kerrallaan ympyrän reunalta sisälle päin.
 

7.    Nosta sarvet pellille kohoamaan.
 
 
8.    Voitele sarvet munalla.
 
 
9.    Paista uunin keskiosassa 200-225 C uunin tehosta riippuen, 10-15 minuuttia.
Nautitaan lämpimänä sellaisenaan tai täytettynä sarvena.
 
Tuoreen leipomuksen tuoksuista lauantaita kaikille!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti