Aikanaan jokaisen tytön oletettiin osaavan pitää huolta
lapsista, kodista, laittaa ruokaa ja leipoa. Tänä päivänä tämä ei ole itsestään
selvyys. Perinteitä kunnioittaen, lauantaipäivän kunniaksi laitetaan omat kädet
heilumaan ja kaivetaan jauhopussi esiin kaapista.
Omilla käsillä tekeminen on terapeuttista. ”Heinähatussa ja
Vilttitossussakin” käytettiin taikinaterapiaa, joten pestään kädet ja kääritään
hihat ylös. Omilla käsillä tekeminen on usein myös palkitsevaa. Erityisesti,
jos tuloksen näkee heti ja se on onnistunut. Kaikessa oppimisessa ja
opettelussa on kuitenkin syytä lähteä liikkeelle helposta ja edetä kohti
vaikeampia suorituksia, jotta onnistumisia saadaan aikaan.
Tässä perinteiset
sämpylät saavat vaihtelua, kun ne muuttavat muotoaan lauantai-päivän sarviksi.
JUUSTOSARVET (12-16 kpl)
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
6-7 dl (hiivaleipä)jauhoja
50 g margariinia
TÄYTE:
½ munaa
2 dl juustoraastetta
VOITELUUN:
½ munaa
1.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen
hiiva. Sekoita vähitellen joukkoon suola ja jauhot. Lisää sulatettu margariini.
Vaivaa taikinaa ja jätä se kohoamaan.
2.
Jaa kohonnut taikina kahteen osaan.
3.
Pyöritä osista pallot ja kauli ne pyöreäksi
levyksi pöydän päällä.
4.
Jaa taikina 6-8 osaan taikinapyörällä.
5.
Sivele munaa taikinan päälle ja ripottele juustoraaste
päälle
6.
Rullaa sarvet yksi kerrallaan ympyrän reunalta
sisälle päin.
7.
Nosta sarvet pellille kohoamaan.
8.
Voitele sarvet munalla.
9.
Paista uunin keskiosassa 200-225 C uunin tehosta
riippuen, 10-15 minuuttia.
Nautitaan lämpimänä sellaisenaan tai täytettynä sarvena.
Tuoreen leipomuksen tuoksuista lauantaita kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti