sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Onks pakko, jos ei haluu?




Kieli-keskustelu käy kuumana vaalien alla, lähinnä kohteena pakko-ruotsi. Samaan aikaan Yle alkaa lähettää karjalankielisiä uutisia. Tämä uutisten lähettäminen on hieno ele Yleltä. Pakko-ruotsikeskustelu ei sen sijaan ole kovin hedelmällinen.
Pakko-ruotsi keskustelu on siinä mielessä mielenkiintoinen, että sillä suljetaan yksi ovi. Aukeaako sillä jokin toinen? Pakko-ruotsi - keskustelussa täytyy muistaa, että ruotsi on vielä Suomen virallinen kieli ja sitä pitää toistaiseksi jonkun ainakin osata. Ja miksi tässä keskustelussa halutaan sulkea ovia sen sijaan, että tutkailtaisiin muita vaihtoehtoja.

Pienet lapset ovat keskimäärin avoimia uusille asioille, kuten kielten opiskelulle. Voisiko vieraiden kielten opetusta uudistaa tai muuttaa? Voisivatko lapset päästä kokeilemaan useamman kielen alkeita? Voisiko kielten opetusta aikaistaa? Kuinka paljon kieliä lasten pitää osata laajasti?
Tosiasian on, että vieraita kieliä pitää hallita jatkossakin. Jos Suomi ei olisi koskaan ollut Venäjän tai Ruotsin vallan alla, nämä kielet voisivat saada positiivisemman vastaanoton. Tunteita nimittäin ne herättävät, mistä kertoo hyvin pakko-ruotsi keskustelu. Pakko-englannista ei sen sijaan puhuta, vaikka se kuuluu opetussuunnitelmiin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti