maanantai 23. maaliskuuta 2015

Muutosvastarinta


Muutos ja vastarinta kuuluvat yhteen. Siellä missä tapahtuu muutosta, on myös vastustusta. Tästä johtuen meillä on olemassa yhdyssana muutosvastarinta. Tuttu ja turvallinen on tarpeellista meille jokaiselle. Jo pienille lapsille haetaan säännöllistä rytmiä, rutiineja, jotta maailma olisi ennakoitavaa tai ennakoitavissa. Rutiineista, tutuista ja turvallisista vanhoista tavoista poikkeaminen aiheuttaakin vastustusta.

Tämä on havaittavissa muun muassa korkeakoulujen yhdistymisajatuksissa. Ajatusta yhdistymisestä vastustetaan opiskelijakuntien voimalla. Korkeakoulujen yhdistymistä on esitetty tutkimus- ja innovaationeuvoston raportin pohjalta. Sen mukaan tarvitaan isoja muutoksia ammattikorkeakoulujen ja yliopiston toimintaan. Yhdistymistä vastustavat vetoavat siihen, että raportin tarkoitus on kuluissa leikkaaminen, ei laadun parantaminen.

Korkeakoulujen yhdistäminen voi varmasti kaventaa kuluja, mutta yhdistymistä tarvitaan myös uudistumisen vuoksi. Tällä hetkellä on aivan liikaa työttömiä, korkeasti koulutettuja henkilöitä, joten jotain on pielessä korkeakoulujärjestelmässä ja ainakin korkeakoulujen- ja työelämän välillä. Jonkinlaista muutosta tarvitaan.

Harva korkeakouluopiskelija on opiskellut sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa. Toisen korkeakoulun kulttuurin ja tapojen ymmärtäminen perustuu monella mielikuviin. Näiden mielikuvien perusteella muutos voi näyttää pelottavalta. Tänä päivänä molemmat opinahot kuitenkin painottavat tiedettä. Molemmista valmistuu vähintään kandi-tason suorittaneita henkilöitä, joiden pitää tehdä tieteellistä osaamista näyttävä lopputyö, opinnäytetyö. Englanniksi käännettyinä opinahot ovat jo yliopistoja, kun ammattikorkeakoulu kääntyy Univercity of Applied Sciences ja yliopistot ovat Univercity of (esimerkiksi) Tampere. Tässä muutoksessa on siis paljolti kyse myös mielikuvien muuttamisessa, eikä laadun heikentämisestä tai kulujen karsimisesta.

Opetusministeri Krista Kiurun pitäisi saada tänään selonteko ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistymismahdollisuudesta. Tampere on ilmoittanut kiinnostuksensa korkeakoulujen yhdistämiseen. Tällaista kokeilua varmasti tarvitaan, ennen kuin käytäntö voi levitä laajemmin. Erilaisia yhdistymismalleja tarvitaan, jotta voidaan löytää sopiva, opiskelijoita, työelämää ja yhteiskuntaa hyödyttäviä ratkaisuja.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti