torstai 26. helmikuuta 2015

Verkottuminen vai verkostoituminen?


Työelämän muutos haastaa meidät ajattelemaan uudella tavalla. Ongelmien ratkaisut eivät välttämättä ole kaukana, mutta yhdessä toimimalla on helpompi nähdä ongelmien ratkaisuun erilaisia vaihtoehtoja. Tästä syystä verkostoituminen tai verkottuminen on tärkeää.

Käsitteinä verkostoituminen ja verkottuminen sekoittuvat usein. Verkostoitumisella tarkoitetaan taloudellisten, tutkimuksellisten ja sosiaalisten yhteistyösuhteiden luomista ja kehittämistä. Verkottumisella tarkoitetaan teknologiaan perustuvien ratkaisujen käyttöönottoa, jonka tuloksena syntyy verkko tai verkosto. Englanniksi ne ovat molemmat ”networking”, mistä saattaa johtua käsitteiden käyttäminen synonyymeina. Käsitteiden sekoittuminen sinänsä ei ole vaarallista, jos ei olla tekemässä kovin tieteellisesti tarkkaa toimintaa, jolloin käsitteet pitää määritellä. Molemmissa käsitteissä on loppupelissä kyse vuorovaikutukseen pyrkivästä kanssakäymisestä.

Miksi verkottumisesta tai verkostoitumisesta pitäisi olla kiinnostunut? Verkostoituminen voi hyödyttää ihmistä sekä henkisesti että taloudellisesti. Verkostoitumisen avulla voidaan saada asioille uusia näkökulmia, löytää uusia tapoja toimia sekä saada uusia työkaluja. Verkostoituminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja sen tavoitteena on tuottaa hyötyä kaikille yhteistyön osapuolille. Win-win-periaatteen lailla verkostoitumisessa kaikki voittavat. Oleellista verkottumisessa ja verkostoitumisessa ovat vuorovaikutussuhteet, joten vuorovaikutustaitojen hankkimiseen ja kehittämiseen kannattaa panostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti