tiistai 17. maaliskuuta 2015

Tiedon lähteet


 
Tiedon lähteet vaikuttavat oppimiseen. Dokumentti ”Ylen suuri tehtävä” kyseenalaisti sen onko suomalainen joukkoviestintä kohta vain Yleisradion, Facebookin ja Googlen varassa? Joukkoviestimet ovat tärkeässä asiassa tiedon jakamisessa. Se tieto, mitä esimerkiksi Yleisradio antaa ammattitoimittajan välityksellä poikkeaa Facebookissa välitetystä tiedosta, jossa tiedonantajana on matti meikäläinen. Google puolestaan on tunnettu tiedon etsimisen ensimmäisenä välineenä. Se, kuinka oikeellista tietoa Google antaa, on toinen asia.
Tieteessä tiedon oikeellisuus perustuu sen luotettavuuteen. Google ei ole tällä saralla kovin luotettava lähde. Se on kuitenkin tavallisen kansalaisen oikotie onneen, jos tarvitsee löytää jotain nopeasti. Kuinka moni jättää kätensä alas, jos kysytään, onko käyttänyt Googlea nopean tiedonhaun apuvälineenä? Googlen avulla myös tieto leviää nopeasti ja moni myöntää sen helpottavan omaa arkea.

Facebookin tiedon välittäminen on toisenlaista. Sinne jaetaan sitä, mitä halutaan. Asioiden oikeellisuudella ei silloin ole kovin paljon merkitystä. Tietoa sillä pystyy helposti välittämään toisille ja nopeasti. Oppimista Facebook voi hyödyttää, esimerkiksi materiaalin jakamisella usealle eteenpäin. Sen käyttöä opetuksessa ei ehkä kuitenkaan vielä osata käyttää tai haluta käyttää juuri sen kyseenalaisen tiedonvälityksen vuoksi. Mahdollisuuksia se tosin tarjoaisi, mutta kyseenalaisen maineen vuoksi, ehkä odotamme jotain muuta vastaavaa formaattia opetuksen hyödyksi.

Oppimisen kannalta tietoa on tänä päivänä helposti ja nopeasti saatavilla. Oppiminen ei jää siitä kiinni. Kriittisyyttä oppimiseen se kuitenkin tuo, kun tiedon oikeellisuus pitää muistaa tarkistaa tai ainakin kyseenalaistaa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti