tiistai 24. maaliskuuta 2015

Taidon soveltaminen


Suomi tarvitsee taitavia ja osaavia ihmisiä. Osaamisen muuttaminen taidoksi vaatii harjoittelua. Kokeilu ja harjoitteleminen ovat avainasemassa taidon opettelussa. Taitojen oppiminen on tekemällä oppimista ja taidot vaativat opettelua, harjoittelua.

Taitoja on erilaisia. Taidot voivat olla sekä muuttuvia että pysyviä. Taitoja tarvitsee myös käyttää, jotta ne säilyvät. Taidon taso voi olla myös vaihtelevaa.

Taidon oppimisessa motivaatio on tärkeintä. Taidon oppimiseen tarvitaan malli, jota pitää voida itse kokeilla. Kokeilun jälkeen tuotosta pitää tarkastella, pohtia onnistumisia. Tästä syntyy oppiminen: Kokemusten kautta reflektoiden voidaan oppia uusia asioita.

Jotta taidossa päästäisiin soveltamisvaiheeseen, jota paljon toivotaan ihmisiltä, niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin, oppijan pitää itse havainnoida mallia ja omaa prosessiaan ja sitten pyrkiä ymmärtämään sitä. Sen jälkeen taitoa voi vasta soveltaa.

Taidon soveltaminen on taito, jota tarvitaan tulevaisuudessa, mutta se vaatii jokaiselta paneutumista ensin perustaitoon ja sen kehittämiseen. Sovelletuilla taidoilla päästään innovaatioiden lähteille. Ja innovaatioita tarvitaan aina uuden kehittymiseksi!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti