tiistai 14. huhtikuuta 2015

Yksinkertaisuus palaa muotiin



Ajatus yksinkertaisuudesta sisustuksessa vie minut automaattisesti luontoon ja luonnon elementtien käyttämiseen sisustuksessa kuten heinäseipäät, oksat, kukat. Yksinkertaisuus voisi kuitenkin olla myös vanhojen design tuotteiden arvon nostoa. Suomalainen räsymatto on varmasti tällainen. Lapsuudessa niitä oli kotona, mummolassa ja mökillä. Omaan kotiin niitä ei ole kantautunut. Ne kuitenkin ovat suomalaista designia, vaikka niistä ei pitäisi. Tänä päivänä räsymattoja tosin voi tehdä erilailla kuin ennen, joten niistä voisi saada itsellekin sopivan näköisen tuotteen. Räsymatoissa yhdistyy oma tekeminen, kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö.

Pohtiessani yksinkertaista sisustusta katseeni kiersi oman talon nurkat läpi moneen kertaan. Pelkällä katseella yksinkertaisuutta ei välttämättä aina näe. Yksinkertaisuus voi liittyä myös materiaalitehokkuuteen ja tuotantoprosessin yksinkertaistamiseen, mitä tavallinen kuluttaja ei välttämättä heti havaitse. Yksinkertaisuus voi olla myös materiaalin tietynlaista vähyyttä ja selkeyttä, mikä on kuvannut skandinaavista sisustusta jo pitkään. Materiaalin vähyydessä on omat puolensa ainakin siivouspäivinä: on vähemmän siirreltävää ja vähemmän tavaroita, joista pölyä pitää pyyhkiä.

Jos yksinkertainen sisustus liittyy materiaalin vähyyteen, kotimaiseen harkittuun designiin, luonnonmateriaalien käyttöön ja materiaalitehokkuuteen, niin annan sille kymmenen pistettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti