sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Ekologisuus ei tule tuputtamalla


Vuosien saatossa olen tullut siihen tulokseen, että ekologisuus pitää syntyä itsestä. Sitä ei voi omaksua tuputtamalla. Jokaisella pitää olla itsellä halua tehdä asioita ekologisemmin. Toki myös tietoa pitää olla. Toisille oman arvomaailman tyrkyttäminen on ahdistavaa. Ainakin vastaanottajana itse koen sen ahdistavana. Toisen valmiiksi pureskeltu malli, kun ei välttämättä sovi itselle. Pienin askelin eteneminen, omista lähtökohdista on parempi malli asioiden omaksumiseen, kun valmiiden mallien seuraaminen. Jos haluaa kehittyä ekologisemmaksi, pitää ensin kartoittaa, mistä on lähdössä liikkeelle, ja mikä voisi olla ensimmäinen askel.

Muistan, kun vuosia sitten eräät ystäväni kauhistelivat, kun meillä ei kierrätetty maitopurkkeja ja biojätteitä. No tilanne oli silloin erilainen. Yksin asuvan biojäteastia täyttyi tuskastuttavan hitaasti ja ei sitä maitoakaan montaa litraa kuukaudessa mennyt. Ahdistavaa se kuitenkin oli, kun joutui toisten arvosteltavaksi eikä siinä auttanut mikään arjen erilaisuuden selittäminen. Tänä päivänä tilanne on toinen. Kukaan ei ahdistele omilla ekologisuuden kriteereillään ja omista lähtökohdista on päästy ekologisuuden portailla itsearvioituna asteikolla 1-10 kohtaan seitsemän. Ei olla vieläkään täydellisiä ja tuskin koskaan ollaankaan, mutta itse tiedostaen olemme edenneet, ei kenenkään pakottamana.

Tämä on hyvä lähtökohta: arvioi itse oletko valmis ekologisuuden vietäväksi ja kuinka paljon ja millä asteikolla. Ja jos olet jo matkalla, niin on hyvä tarkistaa nykytilanne, mihin on seuraavaksi menossa ja millä aikataululla.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti