sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Win-win ratkaisuja



Jäteongelmille olisi olemassa varmasti paljon ratkaisuja, jos keskityttäisiin enemmän win-win-tyyliseen ratkaisukeskeiseen ajatteluun ongelmankeskeisen ajatusmallin sijaan. Tuotantovaiheessa jo pitäisi miettiä, mihin tuote päätyy lopulta. Onko tuotteelle jatkokäsittely mahdollisuuksia, kun sen ensimmäinen käyttökierros on loppuun käyty? Monesti nähdään tuotteen ongelma, kun sen tie on ensimmäisessä päätösvaiheessa, mutta ei ratkaisua, miten tuote voitaisiin uusiokäyttää.
Ratkaisukeskeinen win-win-ajattelu voisi olla ratkaisu tähän: Lopetettaisiin negatiivinen ongelma-ajattelu ja haettaisiin aktiivisesti positiivisia ratkaisuja asioille. Tässä tarvitaan paljon viisaita päitä yhteen lyötäväksi. Omistakin kaapeista löytyy paljon tavaraa, joille ei tiedä jatkokäsittely mahdollisuuksia. Esimerkkinä tästä mainittakoon omasta kaapista löytyvä rikkinäinen munaleikkuri.

Mitä sitten win-win ratkaisut voisivat olla? Yksi hyvin yksinkertainen ja yksilöä itseään hyödyttävä win-win-malli on kompostointi. Kun oma ruoka- ja muu biohajoava jäte kompostoidaan, saadaan multaa, jonka voi hyödyntää kukka- ja kasvimaalla aikanaan. Luonto ja kompostoija voittavat. Myös hedelmiä voi pakata ruokakaupassa biopussiin ja laittaa kotona bioroskat tähän pussiin. Kauppias saa positiivisen maineen tarjoamalla pusseja ja ostaja saa roskilleen säilytyspaikan. Tosin harva kauppa vielä tarjoaa biopusseja pakkaamiseen, mutta onneksi niitä on jo muutamia. Vaatteiden win-win mallista oli jo maininta aiemassa kirjoituksessa. Vaatebisneksen ”tuo minulle, annan sinulle” – malleja voisi tulevaisuudessa olla enemmänkin, kun aletaan ajatella ratkaisukeskeisesti.

Mikä on sinun arjen win-win mallisi?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti