maanantai 2. helmikuuta 2015

Tervetuloa lukemaan...

 
Blogi-kirjoittaminen on yksi nykypäivän trendi ja tulevaisuuden kannalta ei ole pahitteeksi tutustua siihen ja opetella sitä. Itse olen kiinnostunut erityisesti tulevaisuudesta, koska toimialojen kehittäminen on lähellä sydäntäni.
 
 
Opiskellessani kehittämistä ja johtamista ihastuin PESTE(L)-analyysiin. Ensimmäiset kirjoitukset pohjautuvatkin paljon sen varaan, toki löyhällä ja ehkä arkisellakin otteella. Mitään kovin tieteellistä teksteistä ei löydy, vaikka analyysi todellisuudessa perustuisikin tieteellisesti tutkittuihin asioihin, eikä ”mutu”-tietoon. Blogi tulee käsittelemään kotiäidin näkökulmasta PESTE(L)-analyysin eri osa-alueita: Politiikkaa ja lakeja, ekonomiaa, sosio-kuttuurisia näkökulmia, teknologiaa sekä ekologisia näkökulmia. Lisäksi teksteissä on oman analyysin pohjalta tehtyjä skenaarioita lähitulevaisuudesta.


Niille jotka eivät ole PESTE(L)- analyysiin törmänneet, niin tässä lyhyesti Peste(l)-analyysistä :
Muutos, ajan hermolla pysyminen, edellyttää toimintaympäristön jatkuvaa analysointia, varautumista, korjaamista, ennakointia ja kehittämistä. Toimintaympäristömme koostuu toimijoiden sosiokulttuurisista, poliittisista, ekologisista, teknologisista ja taloudellisista puitteista, joissa toiminta tapahtuu ja erilaiset toimijat (kansalaiset, yritykset, viranomaiset, oppilaitokset, järjestöt, media jne.) toimivat. PESTE(L) –analyysi on tulevaisuustyöhön kehitetty toimintaympäristöanalyysiin kuuluva kartoitusmenetelmä, jolla voidaan selvittää ilmiön tai organisaation poliittista, (lakeja), ekonomista, sosiaalista, (kulttuurista), teknistä ja ekologista tilaa ja tulevaisuutta. Sitä käytetään muutosilmiöiden kartoittamiseen toimintaympäristöstä. Analyysissa tunnistetaan tärkeimpiä ilmiöön vaikuttavia tekijöitä ja määritellään niille erilaisia trendien ilmenemismuotoja. Pestel-analyysin tavoitteena on tarkastella toimintaympäristöä useasta eri näkökulmasta.
Peste(l)-analyysistä lisää mm. täältä: http://www.oph.fi/tietopalvelut/ennakointi/koulutus_ja_osaamistarpeiden_ennakointi/menetelmat/toimintaympariston_tarkastelu/muutosvoimien_kartoitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti