lauantai 28. helmikuuta 2015

Jotta voisi ymmärtää tulevaisuutta, pitää tiedostaa myös menneisyys


Tänään vietetään Kalevalan päivää, suomalaisen kulttuurin päivää.
Miksi Kalevalan päivää vietetään 28.2.? Tänä päivänä Elias Lönnrot allekirjoitti ja päiväsi Kalevalan ensimmäisen version, Vanhan Kalevalan esipuheen. Vuodesta 1978 päivä on ollut virallinen liputuspäivä.
Mikä Kalevala on? Kalevala on Suomen kansalliseepos. Se on osa maailmakirjallisuuden kirjallisuusperintöä. Kalevala perustuu 1800-luvulla koottuihin kansanrunoihin, jotka Elias Lönnrot keräsi runonkeruumatkoillaan 1800-luvun alussa. Kalevalainen runous perustuu kalevalaiseen runomittaan, kalevalamittaan. Kalevalainen runous kertoo elämän koko kirjosta, arjesta, juhlasta sekä historiallisesta tapahtumasta. Teokseen kuuluu loitsuja, rukouksia, tervetulotoivotuksia ja surunvalitteluja. Ennen kirjaamista runot siirtyivät sukupolvelta toiselle suullisena perintönä, yleensä laulaen. Usein laulua säestettiin kanteleella.
Miksi tästä pitäisi kiinnostua? ”Jotta voisi ymmärtää tulevaisuutta, pitää tiedostaa myös menneisyys.”
Mistä voin hankkia lisää tietoa? Internet on täynnä tietoa. Konkreettisesti, hauskasti ja tarpeeksi yksinkertaisesti aiheeseen pääsee kiinni vaikka lukemalla Mauri Kunnaksen Koirien Kalevalan. Siitä voi sitten jatkaa vaikeampiin Kalevalan materiaaleihin, jos innostusta riittää.


Hyvää suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivää.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti